Miri Arazi Nedir?
Devlete ait olan arazilere “Miri arazi” denir. Şimdiki adıyla hazine arazileri de diyebiliriz. Bu arazilerin mülkiyeti devlete aitken, intifa hakkı başkalarına ihale edilmiş olabilir. Bunlar devletin olmakla beraber, ekip-biçmek ve boş bırakılmamak şartıyla yine eski sahipleri üzerinde bırakılıyordu.
Kendilerine arazi verilenler, şartlara uyarak, o toprağı ekip biçerler ve öldükleri zaman bu yerler vergisini vermek suretiyle çocuklarına kalırdı. Ancak bu topraklar onu işleyenlerin özel mülkü olmadığı için alınıp-satılamaz, vakıf yapılamaz ve hibe edilemezdi.
Miri arazi çeşitleri nelerdir?
1- Vakıf arazi: Bu arazilerin gelirleri cami, hastane, kervansaray, medrese gibi alanların yapımı, idaresi ve bakımı için ayrılıyordu. Vakıf topraklarının gelirlerinden vergi alınmıyordu.
2- Ocaklık arazi: Kale muhafızlarına ve tersane giderleri için kullanılan sınır boylarındaki topraklardır.
3- Yurtluk arazi: Sınırların korunması için sınır boylarındaki arazilerdir.
4- Mukataa: Bu arazilerin gelirleri direk hazineye kalıyordu. Bu topraklar mültezim denilen kişiler tarafından alınır ve araziler karşılığında alınan peşin bedel ise hazineye eklenirdi ve bu sisteme de “İltizam sistemi” adı verilirdi.
5- Dirlik arazi: Bu arazilerin gelirleri ile devlet memurlarının ve askerlerinin maaşları karşılanıyordu. Dirlik araziler kendi aralarında üç gruba ayrılıyordu;
• Has
• Zeamet
• Tımar
Emlak İstasyonu Türkiye
Halil Güler