GAYRİMENKUL HUKUKUNA İLİŞKİN UYUŞMAZLIKLARDA DAVA NEREDE AÇILIR?
Yetki, bir davaya yer bakımından hangi mahkemenin bakabileceğini belirten kurallardır. Gayrimenkul hukukuna ilişkin davalarda da dava konusu netice ve talep türüne göre yetkili mahkemeler değişiklik göstermektedir. Mevzuatımızdaki gayrimenkul hukukuna ilişkin kurallar şu şekildedir:
- Genel yetkili mahkeme davalının yerleşim yeri yani ikametgahının olduğu yer mahkemesidir. (HMK 6/1)
- Terekenin paylaşılmasına, yapılan paylaşma sözleşmesinin geçersizliğine, ölüme bağlı tasarrufların iptali ve tenkisine, miras sebebiyle istihkaka ilişkin davalar ile mirasçılar arasında terekenin yönetiminden kaynaklanan davalarda miras bırakanın son yerleşim yeri mahkemesi kesin yetkilidir. (HMK Md. 11/1)
- Terekenin kesin paylaşımına kadar mirasçılara karşı açılacak tüm davalarda miras bırakanın son yerleşim yeri mahkemesi kesin yetkilidir.
- Terekede bulunan bir mal hakkında açılmak istenen istihkak davası, terekenin yazımı ve tespiti zamanında mal nerede bulunuyorsa, orada da açılabilir.
- Taşınmaz üzerindeki ayni hakka ilişkin veya ayni hak sahipliğinde değişikliğe yol açabilecek davalar ile taşınmazın zilyetliğine yahut alıkoyma hakkına ilişkin davalarda, taşınmazın bulunduğu yer mahkemesi kesin yetkilidir. (HMK 12/1)
- İrtifak haklarına ilişkin davalar, üzerinde irtifak hakkı kurulan taşınmazın bulunduğu yer mahkemesinde açılır. (HMK 12/2)
- Bu davalar, birden fazla ise taşınmazlardan birinini bulunduğu yer mahkemesinde açılabilir.(HMK 12/3)
- Tapu Tescil ve İptal Davaları taşınmazın bulunduğu yer mahkemesinde açılmalıdır.(HMK 12/1)