Konut Hesabı Nedir, Nasıl Açılır?
İlk kez ev satın alacak kişiler, devlet desteğinden yararlanarak konut sahibi olabilmektedir. Devlet desteğinden faydalanmak için öncelikle konut hesabı açılması gerekir. Bu hesaba 3 yıl süre ile düzenli ödeme gerçekleştirildiği zaman hesaptaki birikim miktarına göre devlet, konut satın almak için maddi destek verir.
Ancak bunun için konut hesabı açacak kişinin 07/04/2015 tarihi itibarıyla tamamı kendi adına kayıtlı bir konutunun olmaması gerekir. Ayrıca sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları konut hesabı açtırabilirler ve 18 yaşından küçük kişilerin veli ya da vasisi adına hesap açılabilir.
Konut Hesabı Nasıl Açılır?
Yukarıda belirtilen özellikleri sahip vatandaşlar, bankalarda vadeli hesap ya da mevduat hesabı şeklinde konut hesabı açabilmektedir. Bu hesap başka bir hesapla birleştirilemez ve başka bankaya devredilemez. Ayrıca sadece bir bankadan ve bir adet konut hesabı açılabilir.
Konut hesabı açmak için banka ile başvuru sahibi arasında konut hesabı sözleşmesi imzalanır. Konut hesabı açmak isteyen kişi, hesaba ilişkin bilgilerin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile paylaşılmasını kabul ettiğini beyan eder. Ayrıca Kimlik Paylaşımı Sistemi üzerinden bilgi paylaşılmasına da izin verir.
Konut Hesabının Ödeme Planı Nasıldır?
Konut hesabı minimum 3 senelik vade ile TL üzerinden açılabilir. 1 aylık ya da 3 aylık vadeler halinde para yatırılabilir. Ödeme planı, hesap sahibinin talebi üzerine her dönemin başında değiştirilebilir. Hesaba yatırılabilecek asgari ve azami miktarlar da yıllara göre hesaplanarak belirlenir.
Konut hesabı sahipleri en yüksek miktarı geçmemek şartı ile vade tarihi içerisinde hesaba birden fazla kez para yatırabilir. Ayrıca tek sefere mahsus olmak üzere hesap açılışında maksimum tutarın üzerinde para yatırılabilir.
Konut Hesabı Devlet Katkısı Ne Kadardır?
Devlet desteği alabilmek için gayrimenkulün satın alındığı tarihe kadar minimum 3 yıl boyunca düzenli ödeme yapılmış olması gerekmektedir. Devlet katkısı tutarı, konutun satın alma tarihindeki birikimin %20’sini geçemez. Yapılacak devlet yardımının maksimum değeri ise yıllara göre açıklanmaktadır.
Devlet katkısı, gayrimenkulün satın alınmasından sonra alınabilir. Konutu satın aldıktan sonraki 6 ay içerisinde devlet katkısını almak için konut hesabının açıldığı bankaya başvurulması gerekmektedir.
Devlet Katkısı Alınabilen Konut Türleri Nelerdir?
6579 numaralı Konut Hesabı ve Devlet Katkısına Dair Yönetmeliğin 7. maddesine göre devlet katkısı alınabilen konutlar şunlardır:
- Kat mülkiyeti olan konutlar
- Konut nitelikli yapı kullanma izin belgesi olan müstakil taşınmazlar
- Kat irtifakı tapusu olan ve yapı kullanma izin belgesi bulunan konutlar
Devremülk ediniminde ise devlet katkısı bulunmaz.
Konut Hesabından Para Çekilir mi?
Konut hesabından bir dönem içerisinde en fazla iki kez para çekilebilmektedir. Para çekildiği takdirde hesapta kalan miktarın, hesap açılış tarihinden itibaren yatırılması gereken minimum tutardan az olmaması gerekir.