Gecekondu Nedir
Gecekondu
Gecekondu, kırsal yörelerden büyük kentlere göç edenlerce, gerekli kuruluşlardan ve sahiplerinden izin alınmadan boş bulunan arazide kaçak olarak kendileri tarafından yapılan basit yapılara denir.
Gecekonduların yayılımı göç etmek zorunda kalanlar için İstanbul, İzmir, Ankara, Adana gibi iş imkânı olan büyük şehirlerde daha çok yoğunlaşmıştır. Gecekondular şehirlerde çarpık kentleşmeye yol açmıştır.
Gecekondulaşmanın nedenleri nelerdir?
Gecekondulaşmanın başlıca nedenlerini şu ana başlıklarla sıralayabiliriz:
- Kontrolsüz göç.
- Hızlı nüfus artışı
- Hızlı kentleşme
- Planlama ve alt yapı yetersizliği
- Kaynak yetersizliği
- Siyasetçi ve yöneticilerin yanlış yaklaşımları
Gecekondulaşmanın sonucunda sağlıksız yerleşim bölgeleri ve kentler oluşur ve plan yapmak zorlaşır.
Devlet arazileri haksız bir şekilde ele geçirilmiştir ve kayıt dışı ekonomiye kaynak sağlamaktadır. Güvenliği de olumsuz etkilemektedir.
Gecekondular ve kentsel dönüşüm
İmar ve yapı işlerini düzenleyen mevzuatı yanı sıra genel hükümlere de bağlı kalınmadan kişilerin kendilerine ait olmayan arazilerde, söz konusu arazilerin sahiplerinden de rıza ve izin almadan yapılan konutlar olarak tanımlanan gecekondular, özellikle 1999 depremi sonrası ve 2000 yıllarında başlatılan kentsel dönüşüm faaliyetleri kapsamında değerlendirilmeye başlandı. Gecekonduların ıslahı, tasfiyesi, yeniden gecekondu yapımının önüne geçilmesi gibi hedeflerle alınan tedbirlerin hayata geçirilme sürecine girildi.
Emlak İstasyonu Türkiye
Halil Güler