Ek Emsal
Ek Emsal
Bir arsa üzerinde yapılabilir maksimum inşaat alanının parsel alanına oranına emsal denilmektedir.
Kentsel dönüşüm projelerinde geçerli % 25 ek emsal hakkı yeni bir yönetmelikle geri geldi. 1 Ocak 2017’ye kadar ruhsat alanlar ek emsalden yararlandılar.
Karar neydi, şimdi ne oldu?
Ek emsal hakkının Danıştay tarafından iptal nedeni ise Mimarlar Odası’nın açtığı dava olmuştu. Mimarlar Odası, ‘Bu uygulamanın imar düzeninde çok hukuklu bir sistem getirdiğini ve bunun hukuk sisteminde yeri olmadığını, Anayasa ve imar mevzuatına aykırı olduğunu’ belirtmiş, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu ise 2015/1064 sayılı Kararıyla Yönetmeliğin Geçici 6. Maddesinin ve Genelgesinin yürütmesinin durdurulmasına karar verdiğini duyurmuştu.
Bu madde, kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan binalara ek emsal hakkı tanıyordu. Bu uygulamadan yararlanmak için son süre 1 Ocak 2016 olarak belirlenmişti. Ancak daha sonra 2016 sonuna kadar uzatılmıştı. Firmalar da planlarını buna göre yapıp, ihalelere bu yönetmelik desteğiyle girmişti. Karar sonrası sektörde çeşitli sorunlar birbiri ardına çıkarken Bakanlık, Danıştay’ın iptal gerekçesini de dikkate alarak, yeni bir madde yayımladı.
Yönetmelikte yer alan geçici maddede, “22 Mayıs 2014 tarihinden önce yapı ruhsatı almaya yönelik olarak işlemlere başlanılmış olan ve bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce veya sonra yapılan yapı ruhsatı başvuruları, 1 Ocak 2017 tarihine kadar sonuçlandırılmak kaydıyla, başvuru sahibinin talebine bağlı olarak, ilgili işlem tarihinde yürürlükte olan yönetmeliğin 30 Mayıs 2013 tarihi ve sonrasında yürürlükte olan hükümlerine göre neticelendirilir” denildi. Yönetmelikte, geçici maddenin hiçbir şekilde karma kullanımı ve yapının planla belirlenen kat adedini artırmak amacıyla uygulanamayacağı ve bu amaçla yapı ruhsatı düzenlenemeyeceği de vurgulandı.
Emlak İstasyonu Türkiye
Halil Güler