NOTERDEN TAPU VE EV SATIŞI 1 OCAK 2023 BAŞLIYOR.
2022 yılında yapılan yasal düzenleme ile Türkiye'de taşınmaz alım satım işlemleri başta olmak üzere tapu üzerinde yapılan tüm işlemlerde noterlere de yetki verilmişti.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile Türkiye Noterler Birliği arasında dönem dönem gerilimler yaşanmasına neden olan tapu işlemlerinin notere geçişi konusunda geri sayım başladı. Ve süreç 2023 yılında başlayacaktır.
1 Ocak 2023 tarihi itibari ile konut satışı başta olmak üzere noterden tapu satışı için yeni dönem başlayacak. Bundan sonra isteyen kişiler ev alıp satmak başta olmak üzere noterden tapu işlemi, satışı ve devri yapabilecek. Bu kişiler tapu harcı için hesaplanan rakama ek olarak aynı zamanda belirlenen tutarda ek noterlik ücreti ödeyecekler.
Gayrimenkul alım ve satım işlemleri tapu sicil müdürlükleri dışında noterliklerde de yapılabilecek. Noter ücreti taşınmazın değerine göre 500 liradan az ve 4 bin liradan fazla olamayacak. Bu rakam ekstra ödemeler le artabilir de.
Taşınmaz satış sözleşmesinin düzenlenmesinden dolayı oluşan zarardan noterler de sorumlu olacak. Bu zararın devlet tarafından ödenmesi halinde devlet, sözleşmeyi düzenleyen notere rücu edecek. Notere karşı açılacak davalar, tapu sicilinin bulunduğu yer mahkemesinde görülecek.
Meclis'e sunulan yargı paketiyle gayrimenkul satışlarının noterliklerden de yapılmasının yolu açılıyor. Bugün Meclis Adalet Komisyonu’nda görüşülecek kanun teklifinde yer alan düzenlemeye göre; noterler, taşınmaz satış başvurusu üzerine başvuru belgesi düzenleyecek, taşınmaz üzerindeki her türlü kısıtlamayı ve taşınmaz satışıyla ilgili diğer kanunlarda yer alan sınırlamaları dikkate alacak.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nce tapu kayıt örneği ve diğer belgeler, tapu bilişim sistemi aracılığı ile noterlerle paylaşılacak. Taşınmaza ilişkin kayıt ve belgelerin eksik olması durumunda ilgili tapu müdürlüğünden eksik olan konular sistem üzerinden talep edilecek ve eksiklikler tapu müdürlüğünce giderilerek sisteme aktarılacak.
Noterlerce hak sahibi belirlendikten ve taşınmazın satışına engel hukuki bir durumun bulunmadığının tespit edilmesinin ardından taşınmaz satış sözleşmesi yapılacak. Satış sözleşmesi taraflarca imzalandığı anda noter, tapu bilişim sisteminden yevmiye numarası alarak sözleşmeyi bu sisteme kaydedecek. Sözleşmenin sisteme kaydından sonra tapu müdürlüğünce taşınmazın tapu siciline tescili sağlanacak.
Satış sözleşmesi ile diğer belgeler, noter tarafından sisteme aktarılacak ve fiziki olarak arşivlenecek.
Tapu kayıt örneği ve diğer belgelerden hak sahibinin belirlenememesi veya satışa engel hukuki bir durumun varlığı halinde noterlerce satış işlemi gerçekleştirilmeyecek.
Kanun teklifine göre, noter ücreti taşınmazın değerine göre 500 liradan az ve 4 bin liradan fazla olamayacak.
Bu miktarlar, yeniden değerleme oranında takvim yılı başından geçerli olmak üzere artırılacak. Noterler tarafından yapılacak taşınmaz satış sözleşmelerinde sadece tapu harcı alınacak, bu işlemler için ayrıca noter harcı alınmayacak.
Taşınmaz satış sözleşmeleri damga vergisinden ve bu işlemlere ilişkin düzenlenen kağıtlar değerli kağıt bedellerinden istisna olacak.
Taşınmaz satış sözleşmesinin düzenlenmesinden dolayı oluşan zarardan noterler de sorumlu olacak. Bu zararın devlet tarafından ödenmesi halinde devlet, sözleşmeyi düzenleyen notere rücu edecek.
Notere karşı açılacak davalar, tapu sicilinin bulunduğu yer mahkemesinde görülecek.
Son yıllarda tapuda yapılan işlemlerin sayısı her geçen gün artarken Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü yaşanın yığılmanın önüne geçmek ve bekleme süresini düşürmek adına tapuda randevulu işlem yapmaya başlamıştı. Aynı dönemde noterden tapu satışı ve işlemlerinin yapılması da gündeme gelmiş ve konu hakkında çalışmalar başladı.
Kritik uygulama için belirlenen tarih için geri sayım başladı. 1 Ocak 2023 tarihi itibari ile noterden ev satışı başlıyor!