Evini günlük kiralık verenler dikkat!
Günlük kiralık evler için yeni düzenlemenin ayrıntıları netleşiyor. Evini günlük kiralamak isteyenlere ruhsat zorunluluğu getirilirken kurallara uymayanlara 1 milyon liraya yakın ceza uygulanacak.
TBMM’nin 1 Ekim itibarıyla yasama yılına başlamasıyla birlikte günlük kiralanan evlere yönelik yasa teklifinin ayrıntıları da belli olmaya başladı. Bu ay içerisinde Meclis’e sunulması planlanan yasayla birlikte günlük kiralık evleri kiralayanlar da kiraya verenler de sorumlu olacak.
Sabah Gazetesi’nin haberine göre; evlerini günlük kiralamak isteyenler Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan “Turizm konutu” ruhsatı alacak ve bu ruhsatı dışarıdan görünecek şekilde konutun kapısına asacak. Bu ruhsata sahip olmayanları evini günlük kiraya veremeyecek.
Günlük kiralık için ruhsat alma şartları
Evini günlük kiraya vermek isteyenlerin ruhsat alabilmesi için bazı şartları yerine getirmesi gerekecek.
Düzenlemenin hayata geçmesi durumunda, günlük kiralık evlerde yangın merdiveni, yangın raporu belgesi, atık kontrol belgesi zorunlu tutulacak.
Günlük kiralık evlerde; bir otel odasında bulunması zorunlu malzemelerin (Saç kurutma makinesi, nevresim, havlu) sağlanması da istenecek.
Komşuların hepsinden muvafakatname alınması da zorunlu kılınırken, bir apartman sakinin bile itirazı halinde günlük kiralama yapılamayacak.
Daire başına 1 milyon TL ceza
Kanunun Meclis’ten geçip, Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla birlikte günlük kiralama yapanlar kurallara uymadığı takdirde para cezasıyla da karşı karşıya kalacak.
Daire başına 1 milyon lira ceza uygulaması planlanırken, eksik belge ve kiralamaya devam edilmesi durumunda evler mühürlenecek.
Günlük kiralık evlerde, otellerde de olduğu gibi kiralama yapacak kişinin kimlik bilgileri alınacak Emniyet’le paylaşılacak.
Bu işlemlerin kolay ve hızlıca yapılabilmesi için e-Devlet’te bir arayüz açılacak, bilgi paylaşımı yapmayan ev sahipleri de cezai yaptırımlarla karşılaşacak.
Günübirlik kiralık evlere yönelik düzenleme hazırlığı emlak sektörünce olumlu karşılandı
Meclise kanun teklifi olarak sunulma aşamasına gelen düzenleme yasalaşırsa, konutlar turizm amaçlı tek seferde en fazla 100 gün kiralanabilecek.
Meclise sunulacak kanun teklifiyle konutların turizm amaçlı tek seferde en fazla 100 gün kiralanabilmesine yönelik düzenleme hazırlığına emlak sektörü temsilcilerinden destek geldi.
“Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” üzerinde son rötuşlar yapılıyor. Teklifte, konutların turizm amaçlı en fazla 100 gün kiralanabilmesinden bu alanda izin belgesi verilmesine ve idari yaptırımlara kadar çeşitli düzenlemeler yer alıyor.
Buna göre, tek seferde 100 günden fazla süreli kiralamaların kanun kapsamı dışında bırakılması öngörülüyor.
Düzenlemeyi değerlendiren emlak sektörü temsilcileri, atılması planlanan adımların çeşitli katkılar sağlayacağını belirtiyor.
“Kiralık ev sıkıntısının çözümüne katkı sağlayabilir”
Geçmişte bu alana ilişkin bir düzenleme yapılmasına karşın beklenen sonuçların tam olarak alınamadığını belirten , “Yeni düzenlemeyle getirilecek şartlar doğru bir uygulama olacak.”
Günübirlik kiralamalar dolayısıyla yaşanan sıkıntılara işaret eden Taylan, “Otel gibi çalıştırıyorlar ama ticari vergi ödemiyorlar. Turizm açısından da önemli. Böyle bir şeyin yapılması bu sektörde doğru bir iş olacak. Çünkü burada çok ciddi bir düzenlemeye ihtiyaç var.”
Uygulamanın hayata geçmesiyle birçok konut sahibinin günübirlik kiralamadan vazgeçip normal kiraya dönebileceğini “Kanunun hayata geçmesi, insanların normal kiraya dönmesiyle şu an yaşanan kiralık ev sıkıntısının çözümüne bir katkı sağlayabilir.”
“Uygulama, otellerin doluluk oranlarına faydalı. Tabii dünyanın her yerinde bu günübirlik kiralama ya da kısa süreli kiralamalar var ama bu bir ticari işletme, dolayısıyla vergilendirmesi, kimin kalıp kalmadığının polise bildirilmesi, hepsinin denetlenmesi önemli. Biz otele gittiğimizde kimlik bilgilerimizi alıyorlar, aynı anda polis karakoluna bilgi veriliyor. Böyle bir düzenleme olmak zorunda. Kontrolü de yapılabilir, artık yazılım sektörü ve programlar var. Hem emlakçı hem de vatandaş olarak böyle bir çalışmanın ihtiyaç olduğunu burada önemli bir düzenleme gelmesi gerektiğini düşünüyor ve uzun zamandır dile getiriyordum.”