Emlak istasyonu Şirketi olarak Ev Kiralarken Dikkat Etmemiz Gerekenler nelerdir ?
Emlak İstasyonu Şirketi olarak tüm Gayrimenkul Kiralamalarında tüm detayları tespit eder ve mutlaka sözleşmeye yazarız.
Bir evi kiralamadan önce konum, büyüklük ve bütçeye uygunluk gibi konuların öncelikli olarak değerlendirilmesi gerekir. Bu temel noktalara karar verdikten sonra göz önünde bulundurulmasında fayda olan bazı konular vardır. Kiralık ev seçerken dikkat edilecek konular şunlardır:
- Kiralanacak dairenin güvenliğinin sağlanıp sağlanmadığından emin olun. Balkon ve pencerelerde parmaklıklar ve apartman girişinde güvenlik kamerası olmasına dikkat edin.
- Apartmanın veya site aidatı vede ortak giderler hakkında aracı kurum veya emlakçılardan bilgi almayı unutmayın.
- Evcil hayvanı olan kiracıların kiralamadan önce apartman yada site yönetiminin evcil hayvana izin verip vermediğini mutlaka öğrenin.
- Evi kiralamadan önce varsa dairenin eksikleri, onarılması gereken yerlerini mutlaka görüşüp iletin ve sözleşmeye yazdırın.
- Dariede veya gayrimenkulde demirbaşları, ve diğer eşyaları mutlaka kontrol edin, ve not aldırın
Evin fiziki durumuna dair sorulabilecek sorular, evi kiralayacak kişinin rutin ihtiyaçlarına göre değişebilir. Çalışan kişiler ya da öğrenciler ev kiralayacaksa toplu taşıma araçlarına uzaklığa dikkat edebilir. Çocuklu bir aile ise evin çevresinde park ve okul gibi yerlerin olup olmadığına bakabilir. Yaşlı kişiler için ev kiralanacaksa hastane ve sosyal imkanlara kolay ulaşım konularını öğrenmekte fayda vardır.
Gayrimenkulünüzü Kiraya verirken Sözleşmesi İmzalamadan Önce Bilinmesi Gereken önemli ayrıntılar
Ev kiralamak için gerçekleştirilmesi gereken en önemli aşamalardan birisi, kira kontratını imzalamaktır. Kira sözleşmesi, gayrimenkul sahibi ya da vekili ile kiracı arasında imzalanan ve her iki tarafın haklarını koruyan bir kontrattır. Kira sözleşmesi imzalamadan önce kiracının gayrimenkul sahibi ile bazı konuları konuşup netliğe kavuşturmasında fayda bulunur:
- Evin ne kadar zamanla kiralanacağı
- Kira başlangıç ve bitiş tarihi
- Kira bedeli ve nasıl ödeme olacağı
- Depozito bedeli ve miktarı
Kanunlar bu konularda genelde çok çık ve nettir.
6092 sayılı Borçlar Kanunu’nun 342. maddesinde gayrimenkul sahibinin, kiracıdan en fazla en az 1 en fazla 3 kira bedeli depozito talep edebileceği belirtilmektedir.
Ayrıca eğer emlakçı aracılığı ile kiralama işlemi gerçekleştirilecekse emlakçıya verilecek hizmet bedelinin ne olacağına da karar verilmelidir.
Yeni yasaya göre Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmeliğin 20. maddesine göre hizmet bedeli, bir kira bedeli+ KDV ücretinden fazla olamaz.
Kira sözleşmesi imzalanmadan önce kiracının hakları ve gayrimenkul sahibinin talepleri konusunda anlaşmaya varılması, ev kiralama sürecini kolaylaştıracaktır.