Ekspertiz Raporunda Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Ekspertiz Raporu Nedir?
Ekspertiz raporu, evinizin gerçek değerini belirlemek için yetkili kişi ya da kurumlar aracılığıyla hazırlanan bir tür analizdir. Bu değer belirlenirken konutun konumu, çevresindeki konutların değeri, büyüklüğü, yaşı ve eğer henüz proje aşamasındaysa inşaatın yüzde kaçının tamamlandığı gibi etkenlere bakılmaktadır. Bu kriterlerin sonucunda evin rayiç bedeli ortaya çıkmaktadır.
Ekspertiz Raporunda Dikkat Edilmesi Gereken Şeyler
Konut alım satım işlerinde bilgi sağlayan ekspertiz raporu, yetkili ekspertiz firmaları aracılığıyla hazırlanır. Bu raporu alırken dikkat edilecek hususlar ise aşağıdaki şekildedir:
SPK Lisanslı Firmalarla Çalışın
Raporu hazırlayacak ekspertiz firması, SPK lisanslı uzman kadrosuna sahip olmalıdır. Konut ekspertiz raporu almak için bir kuruma başvuracaksanız bu noktaya dikkat etmelisiniz.
Banka kredisi kullanarak konut sahibi olmak için rapor zorunluluğu vardır. Banka, satın alınan ev için bir ekspertiz firması ile anlaşarak evi inceletir. Yasaya göre değerleme işlemi bağımsız kurumlarca yapılır. Evinize gelen eksper, bankanın çalışanı değil, bağımsız bir firmanın çalışanıdır. Raporu da banka değil, bağımsız firma verir.
Ekspertiz Raporu Hakkında Araştırma Yapın
Rapor, evin gerçek değerini gösterecektir. Konut kredisi çekmeyi düşünüyorsanız bankanız kredi miktarını bu rapor doğrultusunda belirleyecektir. Rapor hazırlanırken aşağıdaki özellikler incelenecektir:
- Binanın açık adresi
- Sahibi
- Tapu türü
- Kat sayısı
- Yaşı
- İmar durumu
- Fiziki özellikleri
Rapora İtiraz Edebilirsiniz
Rapor hazırlanırken birçok etken incelenir ve konutun değeri, özellikle binanın yaşı ve kaç katlı olduğu gibi bilgiler doğrultusunda değişebilir. Rapor tamamlandıktan sonra içerisinde yanlış bilgiler bulunduğunu ve değerlemenin hatalı olduğunu düşünüyorsanız öncelikle eksper ile görüşebilirsiniz.