Devre mülk Nedir, Nasıl Kullanılır?
Konut olarak kullanılmaya uygun bir binanın daireleri yılın belli dönemlerinde farklı kişilerin kullanımına sunulabilmektedir. Ortak mülkiyet hakkı sunan bu gayrimenkul türüne devre mülk denir. Genellikle yazlık ya da termal tatil köylerinde sıklıkla tercih edilen bir konaklama çeşididir.
Devre Mülk Nasıl Kullanılır?
Devre mülk kiralanabilir ya da her yılın belirli bir döneminde kullanmak üzere satın alınabilir. Yılın belirli bir döneminde kullanmak üzere satın alan kişiler haklarını tanıdıklarına devredebilirler ya da kullandırabilir. Devre mülkü kullanmayacakları zaman kiralama hakkına sahip olurlar. Devre mülk sahibinin vefatı durumunda ise kullanma hakkı varise geçer.
Devre Mülk Nasıl Satın Alınır?
Öncelikle devre mülkü satan kişi ile alıcı arasında devre mülk sözleşmesi imzalanır. Bu sözleşmede konutun hangi tarihler arasında kullanılabileceği, devre mülk sahibinin hangi giderleri ödemekle yükümlü olduğu, ortak kullanım alanları üzerindeki hak ve sorumluluklar ile demirbaş eşyanın korunması gibi maddeler yer alır.
Devre mülk sözleşmesi, tapu kütüğünün beyanlar hanesine eklenir ve devre mülk tapusu alınır. Devre mülk tapusu almak için şu belgeler gereklidir?
- T.C. kimlik numarasının bulunduğu nüfus cüzdanı veya pasaport
- Tapu masraflarının yatırıldığını gösterir belge
Devre mülkün satın alınmasından itibaren 14 gün içerisinde herhangi bir sebep göstermeksizin alıcı taraf sözleşmeyi feshedebilir. Gayrimenkulü satan kişi, devre mülk bedelini ve borç gösterir tüm belgeleri cayma hakkını kullanan kişiye vermekle yükümlüdür. Devre mülk cayma hakkını kullanmak için noter aracılığı ile satıcı tarafa bildirimde bulunmak gerekir.
Devre Mülk Kiralama Süresi Nedir?
634 numaralı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 59. maddesine göre devre mülk en az 15 günlük süre ile kullanılabilir. İlgili kanunun 64. maddesinde ise devre mülkü kiralayan ya da belirli bir dönem için satın alan kişilerin devre mülk sözleşmesinde belirtilen süre sonunda evi boşaltmaları gerektiği belirtilmektedir.