Depozito Nedir
Depozito
Depozito, kiralık daire, kiralık dükkan, kiralık ev veya bir işyeri kiralandığında, söz konusu gayrimenkulü ve demirbaşlarını temiz ve bakımlı kullanacağına, zarar vermeyeceğine daire verilen sözün bir teminatıdır.
Depozito, bazen 1 aylık kira tutarı, bazen 2 aylık, 3 aylık kira tutarı kadar mal sahibine ödenmektedir. Kiracının vereceği referansa bağlı olarak depozito miktarı değişmektedir.
Kiracı kiraladığı daireyi veya kiraladığı işyerini tahliye etmeyi düşündüğünde, bunu 2 ay öncesinden, Mal sahibine bildirmesi gerekir ki mal sahibi de bu zaman zarfında kiracı bulabilsin. 2 ay sonra kiracı mal sahibini çağırıp dairesini veya dükkanını boş ve masrafsız olarak teslim ettiği takdirde, mal sahibi kiracıdan almış olduğu depozitoyu derhal kesintisiz bir şekilde kiracıya iade etmek zorundadır.
Kira depozitosu ile ilgili yasal hükümler Türk Borçlar Kanunu kapsamında, 342. maddede düzenleniyor.
Kiracının güvence vermesi
MADDE 342- Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelini aşamaz.
Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırır, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo eder. Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebilir.
Emlak İstasyonu Türkiye
Halil Güler